Filmföreningen

Program för Skinnskattebergs filmförening

våren 2022

Hidden life.png

Tisdag 18/1 kl. 19.15  A hidden life

A Hidden Life är baserad på verkliga händelser om den österrikiske bonden Franz Jägerstätter, som vägrade att slåss för nazisterna under andra världskriget. När Franz står inför hotet om avrättning för förräderi, är det hans orubbliga tro och hans kärlek till sin fru Fani och barnen som håller hans mod uppe.

 173 min

To be or not to be.jpg

Söndag 23/1, kl. 16.00 To be or not to be

eng. tal. ty undertext 

Att vara eller icke vara är en amerikansk komedifilm från 1942 i regi av Ernst Lubitsch. Filmen utspelar sig i teatermiljö under andra världskriget.

93 min   

Brustna omfamningar.png                         

Tisdag 25/1 kl 19.15 Brustna omfamningar

Pedro Almodovárs film berättar kärlekshistorien om förhållandet mellan en regissör och en skådespelerska som är fast i ett destruktivt äktenskap med en mäktig och hänsynslös affärsman. Almodovár, en av modern tids stora regissörer har under sin långa karriär gett oss filmer som "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott", "Allt om min mamma", "Tala till henne" och senast "Att återvända". I huvudrollerna ser vi Penélope Cruz ("Att återvända"), Lluís Homar ("Dålig uppfostran") José Luis Gómez ("Goya´s Ghosts") och Blanca Portillo ("Att återvända").

122 min

Parasit.png

Tisdag 1/2  kl.19.15  Parasit  

Ki-taeks familj är en färgstark skara som hankar sig fram genom livet med hjälp av påhittighet och list. Men några pengar har de inte. Så när sonen, Ki-Woo, erbjuds jobbet som privatlärare till dottern i en rik familj så tvekar han inte en sekund. Väl på plats börjar han smida planer för resten av sin familj som en efter en får jobb i det nya huset. Men lögnerna blir allt fler och det dröjer inte länge innan situationen är helt utom kontroll...

126 min

Bombshell.png

Tisdag 8/2    kl.19.15  Bombshell 

BOMBSHELL- NÄR TYSTNADEN BRYTS är baserad på den verkliga skandalen på FOX NEWS. Filmen är en avslöjande bild av det mest kraftfulla och kontroversiella medieimperiet genom tiderna; och den explosiva berättelsen om kvinnorna som avslöjade den ökända mannen som skapade Fox News.

 104 min          

Knives out.png

Tisdag 15/2 kl. 19.15 Knives out

När den berömda kriminalförfattaren Harlan Thrombey hittas död på sin egendom strax efter sin 85-årsdag, landar på något mystiskt sätt uppgiften att utreda mordet hos den nyfikne och lättsamme detektiven Benoit Blanc. Med såväl Harlans dysfunktionella familj som hans hängivna personal på listan över misstänkta, tvingas Blanc slingra sig genom ett nät av lögner och villospår för att avslöja sanningen om Harlans allt för tidiga död.

125 min

Shadow of a doubt.jpg

Söndag 20/2, kl. 16.00 Shadow of a doubt, engelsk undertext.

Skuggan av ett tvivel (engelskaShadow of a Doubt) är en amerikansk thrillerfilm från 1943 i regi av Alfred Hitchcock. I huvudrollerna ses Teresa Wright och Joseph Cotten.

När morbror Charles besöker den sömniga staden Santa Rosa i Kalifornien, för att fly till sin systers familj, börjar den glada tonårstjejen "Charlie" bli misstänksam. Är hennes älskade morbror en ökänd mördare?

Filmen är Hitchcocks personliga favorit

103 min

Volver.png

Tisdag 22/2  kl 19.15 Volver


Madrid. Nutid. Raimunda är en ung, mycket attraktiv och hårt arbetande kvinna med en arbetslös make och en tonårsdotter. Raimundas syster Sole är något äldre, aningen blyg och lättskrämd. Hon förtjänar sitt uppehälle som damfrisör och tar emot sin kundkrets i hemmet. Mannen övergav henne för en av kunderna. Paula är systrarnas gamla moster. Hon lever i en by i La Mancha, varifrån hela familjen kom. Byn plågas av en vind, som lär utgöra den direkta orsaken till att så många av dess invånare drabbas av sinnessjukdom. Dessutom orsakar vinden sommartid förödande eldsvådor i trakten. I en av dessa bränder omkom systrarnas föräldrar. En dag får Sole ett telefonsamtal från byn. En granne vid namn Agustina meddelar att moster Paula just avlidit. Raimunda avgudade mostern, men kan på grund av sitt arbete inte åka hem. Sole reser motvilligt ensam till byn.

120 min

 

 

 

 

Utvandrarna.png

Tisdag 1/3 Utvandrarna/Nybyggarna av Jan Troell 1971 kl. 18.30-21.30 Obs tiden!

Jan Troell filmatisering av Vilhelm Moberg böcker Utvandrarna / Nybyggarna. Historien om Karl-Oscar och Kristina tar sin början i Småland i mitten av 1800-talet i fattigbygden kallad ”stenriket” och avslutas i det stora landet i väster närmare bestämt i Ki-Chi-Saga/Stillwater.

En fantastisk resa om människors olika öden under 1800-talets Sverige och deras sökande efter ett nytt liv.

Utvandrarna nominerades till en Oscar 1972 (bästa utländska film), och efter att ha distribuerats i USA så nominerades den till ytterligare fyra Oscar 1973 (Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll och Bästa manus baserat på tidigare publicerat verk). Den är en av få filmer som alltså varit nominerad till Oscar två år i följd!

 

180 min

Little women.png

Tisdag 8/3 kl.19.15 Little Women

Den prisbelönta och kritikerrosade Unga kvinnor är baserad på den klassiska romanen av Louisa May Alcott och berättar historien om systrarna March: fyra unga kvinnor som alla är fast beslutna att leva livet på sina egna villkor

109 min

                  

The forgotten ones.jpg

Söndag  13/3, kl. 16.00 Los olvidados/The forgotten ones           eng. undertext.

Bunuels film om en grupp ungdomsbrottslingar som lever ett våldsamt och brottsfyllt liv i Mexico Citys slumkvarter.

80 min

Vicky Christina BArcelona.png

Tisdag 15/3 kl. 19.15 Vicky Christina Barcelona

De amerikanska väninnorna Vicky och Cristina är på semester i Barcelona. På ett galleri möter de den charmerande konstnärsbohemen José Antonio, som utan omsvep erbjuder både sightseeing och sex. Cristina låter sig snabbt övertalas och långsamt sveps även den försiktiga Vicky med i den varmblodade spanska passionen. Vicky och Cristinas semester förvandlas till en sensuell resa där attraktion och temperament kulminerar och kokar över av begär och kaos då ex-flickvännen Maria Elena gör sin dramatiska entré.

92 min

Il postino.png

Tisdag 22/3 kl. 19.15  Il Postino

Brevbäraren Mario börjar dela ut brev till den store poeten Pablo Neruda som befinner sig i exil i Italien i början av 50-talet.

109 min

Sound of music.png          

Tisdag 29/3 kl.19.15 Sound of music

Denna magiska och hjärtevärmande berättelse, baserad på en sann historia, har blivit den mest populära familjefilmen någonsin. Julie Andrews lyser likt en stjärna i rollen som Maria, den spirituella unga kvinnan som lämnar klostret för att bli guvernant åt Kapten Trapps sju barn.

167 min

Promising young woman.png

Tisdag 5/4 kl.19.15 Promising young woman  

Inget i Cassies liv är som det ser ut att vara. Hon är galet smart, kittlande slug och lever ett hemligt dubbelliv om natten. Nu ska ett oväntat möte ge Cassie chansen att ställa sina tidigare felsteg till rätta.

109 min

Key Largo.jpg

Söndag 3/4, kl. 16.00 Key Largo - Stormvarning utfärdad

  eng. undertext.

Stormvarning utfärdad (engelskaKey Largo) är en amerikansk långfilm från 1948 i regi av John Huston, med Humphrey BogartEdward G. RobinsonLauren Bacall och Lionel Barrymore i rollerna. Claire Trevor vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Manuset bygger på en pjäs av Maxwell Anderson men den slutliga filmen har väldigt lite med pjäsen att göra.

Till ett hotell i Floridas Key Largo kommer den före detta arméofficeren Frank McCloud (Humphrey Bogart) för att besöka James Temple (Lionel Barrymore), far till en kompis i armén som dog under kriget och dennes änka Nora (Lauren Bacall). Hotellet Temple driver har fått ett gäng skurkar som gäster med Johnny Rocco (Edward G. Robinson) som ledare och de sitter och väntar på att kunna ta sig vidare till Kuba med falska tryckplåtar. En svår storm närmar sig det nedgångna hotellet

97 min sv/v

Amadeus.png

Tisdag 12/4 kl.19.15 Amadeus


Mästerverket Amadeus är tillbaka i en längre och ännu bättre version – regissörens egen, med 20 minuter extra speltid. Året är 1781, platsen är Wien. Den avundsjuke hovkompositören Antonio Salieri (Abraham) drivs från vettet när han upptäcker att den oförskämde, oslipade parveln Mozart (Tom Hulce) besitter all den musikaliska begåvning han själv alltid strävat efter. Och han är beredd att ta till alla medel för att förgöra uppstickaren… Filmen belönades med hela åtta Oscar®**, bland annat för bästa film (Saul Zaentz producerade), bästa manliga skådespelare (F. Murray Abraham), bästa regi (Miloš Forman) och bästa manusbearbetning (av Peter Shaffer, som även skrev pjäsen som filmen bygger på). Det här är filmkonst när den är som bäst, både som storslagen epokskildring och som vurmande kärleksförklaring till Mozarts musik!

180 min

Flykt.jpg

Tisdag 19/4 kl.19.15 Flykt

FLYKT berättar den sanna historien om Amin som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Han flydde från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Nu, som 36-åring, är han en framgångsrik akademiker och ska gifta sig med sin pojkvän. Men han har hemligheter som riskerar att rasera det liv han har byggt upp. För första gången berättar han hela sin historia för en nära vän.

89 min

Supernova.png

Tisdag 26/4  kl.19.15 Supernova


Colin Firth och Stanley Tucci spelar paret Sam och Tusker, som semestrar i husbil på engelska landsbygden där de besöker familj, vänner och platser från förr. I tjugo år har de hållit ihop, men sedan Tusker drabbats av tidig demens är hela tillvaron förändrad. Han pendlar mellan slagfärdigt skarpsinne och stunder av total glömska, och skräms av tanken på att inte bli ihågkommen för den han varit utan för den han är på väg att bli. Det viktigaste för dem nu är de stunder de har tillsammans, innan Tusker försvinner in i en värld där Sam inte längre kan nå honom.

94 min                  

Sunset boulevard.jpg


Söndag 8/5, kl. 16.00 "Sunset Boulevard" eng. undertext.

Sunset Boulevard (även kallad Sunset Blvd.) är en amerikansk noir-film från 1950 med element av drama och svart humor. Filmen regisserades och var delvis skriven av Billy Wilder. Den fick sitt namn efter esplanaden med samma namn, vid vilken stumfilmens stjärnor byggde hus och levde, och som går genom Los Angeles och Beverly Hills.

Filmen blev hyllad av många kritiker när den släpptes och nominerades senare till elva Oscar, varav den vann tre. Den räknas som en klassiker, ofta som en av de mest betydelsefulla amerikanska filmerna. Den ansågs vara kulturellt viktig av det amerikanska Library of Congress 1989 och valdes ut till den första gruppen av filmer som ska bevaras i National Film Registry. 1998 blev den rankad som nummer tolv på American Film Institutes lista över 1900-talets 100 bästa amerikanska filmer.

Tid 106 min